Модни дизайнери от Милано идват на ново изложение в Пловдив

Мисия Пловдив

30-03-2018, 08:10

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предвидени са няколко семинара за специалисти и конференция за проблемите на бранша

Преподаватели и студенти от елитния Европейски институт по дизайн, базиран в столицата на модата - Милано, ще бъдат сред участниците в ново изложение, която стартира през месец ноември 2018 г. в Международен панаир Пловдив. „ТексТайлър Експо“ ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша.
В  Европейския институт по дизайн учат много български студенти, които са  ентусиазирани от идеята да се включат заедно с преподаватели в новата проява и да покажат свои модели, съобщи главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Според него вече има голям интерес към инициативата.
Тя ще събере магията на модата и технологиите, за да покаже съвременния облик на една промишленост, която има над 180-годишна история в България. Специализирано международно изложение за текстилна техника и продукти ще предложи функционални и ефективни решения,  ориентирани към производители, търговци и потребители.
След години на спадове и сътресения днес този отрасъл има водеща място в икономиката на България и е първи по обем на износа, който достигна обем около 3 милиарда евро годишно.  „Дошъл е моментът за по-висок етап на развитие. „ТексТайлър Експо“  ще демонстрира постиженията и ще създаде условия за напредък на фирмите от тези браншове“, заяви д-р Иван Соколов.
"ТексТейлърЕкспо 2018" вече има своите първи изложители. Участие потвърдиха няколко български фирми и компании от Турция, които произвеждат  материали и консумативи за шивашката промишленост.
Това показва, че към инициативата има интерес не само у нас, а и в  съседните страни, коментира Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, съорганизатор на деловия форум. Планираме и богата съпътстваща програма, за да се получи един комплексен делови форум, добави тя.
Изложението ще се развие в  4 основни направления: „Текстилна техника“, „Материали и консумативи“, „Договаряне – облеклото като услуга“ и „Готов продукт – мода“.  Ще участват фирми, предлагащи машини и програмни продукти, дрехи и обувки,  платове и консумативи, кожи и кожени изделия, аксесоари. Сред изложителите ще бъдат шивашки предприятия,  работещи „на ишлеме“, и такива със собствени готови продукти, модни линии и  марки.
В съпътстващата програма са включени ревюта на облекло от известни производители, на млади дизайнери, на възпитаници на специализирани средни и   висши училища. Предвидени са няколко семинара за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона.
“ТексТейлърЕкспо” стартира с намерението да стане иновационен и производствен хъб за Балканите.  Неговото първо издание  ще се проведе от 8 до 11 ноември в Международен панаир Пловдив под патронажа на Министерството на икономиката.