Пакистан с първа трансджендър водеща

Свят

30-03-2018, 14:37

Снимка:

Twitter/AJ+

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Марвия Малик ще чете новините по „Кохинур“ ТВ

Пакистан твори история. Консервативната мюсюлманска държава вече има своята първа трансджендър телевизионна водеща, предават световните агенции. Днес 21-годишната Марвия Малик прочете за първи път новините в базираната в Лахор телевизия „Кохинур“. Пакистан е една от първите страни в света, която призна категорията „трети пол“ и го добави като възможна опция в паспортите.

Малик има впечатляваща кариера въпреки крехката си възраст. Завършила е журналистика и преди да се захване с телевизия е натрупала опит като модел. Сама признава, че от 15-годишна е отчуждена от родителите си.

От телевизията, която е предприела огромната крачка, са категорични, че целта им не е била да правят някаква заявка с решението си. Новата водеща харесали заради личните и качества. „Тези хора трябва да бъдат третирани с уважението, което заслужават“, казва собственикът Джунаид Ансара, пред VOA News.

„Просто взех решение на базата на еднаквото отношение към всички човешки същества. Дори не ми е минавало през ума да отправям предизвикателство към социалните норми или да разбивамтабута“, казва той.