Столицата бе домакин на среща на CARPOL

Животът

30-03-2018, 16:04

Снимка:

МВР

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Анализирана бе събраната информация от отделните държави по линия на кражбите и търговията с части от МПС

На 28 и 29 март София бе домакин на пленарната среща на Европейската мрежа за противодействие на трансграничната престъпност с МПС (CARPOL).

Представители на правоохранителните структури на държавите членки на ЕС и Европол направиха преглед на резултатите от проведени съвместни полицейски операции през последните месеци, довели до установяване и задържане на голям брой крадени моторни превозни средства, части и вещи от МПС. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството, подобряване на обмена на информация и организиране на координирани действия с Европол, Фронтекс и чрез инициативата на CARPOL за партньорство с частния сектор на ниво ЕС.

„Престъпните посегателства спрямо МПС причиняват финансови загуби на собствениците, на застрахователните компании и пораждат негативни реакции в обществото. Противодействието на този тип престъпления е отговорна задача и поради факта, че крадените и инкриминирани превозни средства често биват използвани за извършване на други тежки престъпления“. Това заяви заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Константин Димитров при откриване на експертната среща. Той припомни, че след присъединяването си към ЕС България е сред най-активните членове на CARPOL. През последните години страната ни взе участие в редица успешни операции за противодействие на престъпления, свързани с МПС.

Членовете на Европейската мрежа споделиха опит и добри практики, обединени от общата цел за по-ефективно противодействие на организирани международни престъпни групи, извършващи кражби, застрахователни измами, контрабанда и незаконни сделки с МПС. Обсъдени бяха възможностите за разширяване на обхвата на общите дейности на мрежата във връзка с обмен на информация и идентифициране на автомобили в случаите на потенциални терористични атаки.

Анализирана бе събраната от Българското председателство информация от отделните държави по линия на кражбите и търговията с части от МПС. Инициативата ще бъде доразвита от Европол, с цел подобряване на аналитичния продукт и използването му за планиране и провеждане на оперативни действия.