Убити и ранени палестинци при сблъсъци с израелски войски по границата

Световните медии предават за поне 7 жертви и стотици пострадали

Жертви и ранени при сблъсъци по израело-палестинската граница. Хиляди жители на Газа – в това число и жени и деца, излязоха на протест на граничната бразда. Израелската армия ги посрещна с твърда сила. Според световните медии ранените са стотици. Говори се и за 7 жертви.

„17 хил. палестинци предизвикаха безредици на пет места по ивицата Газа до охранителното съоръжение“, съобщават израелски военни. „Бунтовниците търкалят запалени гуми и хвърлят запалени бомби и скали по охранителната ограда и израелските части, които се опитват да разпръснат протестиращите и стрелят срещу подбудителите“, обяви Израел.

Според очевидци, на демонстрацията е присъствал и лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания, който за първи път се доближава до границата от години. Протестиращите настояват да бъде разрешено на стотици хиляди палестински бежанци, избягали по време на войната през 1948 г., да се върнат по домовете им.

Организаторите планират 6-седмични действия – протестите трябва да продължат ди 14 май, когато в длъжност ще встъпи новият американски посланик. Той ще застане начело на преместената от Тел Авив в Йерусалим дипломатическа мисия на САЩ.

Междувременно Израел е обявил зоната около ивицата Газа за „затворена военна територия“.