Министър Кралев откри Световната купа по художествена гимнастика

Състезанията се провеждат в "Арена Армеец"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри осмата Световна купа по художествена гимнастика, която се провежда от 30 март до 1 април в Арена Армеец в София. В официалното откриване на състезанието участваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева, председателят на БФ по спортна гимнастика Красимир Дунев, техническият делегат на Световната купа Наталия Кузмина, главният съдия на Световната купа и президент на техническия комитет в Европейската федерация Мария Петрова и Константина Градева от „Дънди прешъс металс“.
„България много обича художествената гимнастика. Благодарение на редица поколения златни момичета, на техните успехи този спорт е един от тези с най-много привърженици“, заяви министър Кралев. „Надявам се, че компетентната българска публика ще подкрепя топло всички грациозни момичета, които ще покажат майсторски изпълнения тук. В годината, в която България за пръв път в своята история председателства Европейския съюз, и в която София е Европейска столица на спорта за нас ще е огромна чест да бъдем домакини и на световното първенство на най-красивия спорт, което ще се проведе в тази зала през месец септември“, добави той.
57 гимнастички от 34 държави си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика Sofia World Cup. В Световната купа в София страната ни ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн индивидуално и от българския ансамбъл в състав - Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс. Сред конкурентите на нашите момичета са  тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Корея. Петорката на Израел също ще вземе участие в надпреварата.