Българинът консумира уиски четири пъти месечно

Животът

31-03-2018, 15:26

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Почти всеки трети млад българин консумира уиски

Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в ЕС на годишна база е 1,2 литра на човек, показват данни от анализ на Евростат относно консумацията и търговията с уиски в ЕС през 2016 г., посочва БНТ.

Около 30 процента от българите на възраст 18-43 години, или почти всеки трети млад българин консумира уиски, но с нарастването на възрастовата граница - 35-54 години, консумацията на уиски намалява почти двойно.

Според данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни напитки, предоставени на БТА, уискито е най-предпочитан алкохол от всички видове вносни спиртни напитки - 56 на сто от общия обем внесен алкохол и над 6,5 млн. литра през 2016 г.

Очакваният резултат от вноса на уиски за миналата година е около 6,8 млн. литра прогнозират от асоциацията. Пак според данни на асоциацията стойността на внесеното уиски през м.г. е над 135 млн. лева, което е ръст от 12 на сто спрямо 2016 г.

Мъжете и жените у нас консумират почти еднакво количество уиски - 14 на сто от общия внос на високоалкохолните спиртни напитки, което е феномен за България, коментират от асоциацията. Според експерти българите се насочват към уискито, защото е сходно по алкохолен градус с националния феномен - ракията, както и заради чувството за престиж и достъпен лукс.

Най-висок е делът на внасяното у нас уиски от Шотландия - 61 на сто, следват ирландско - 21 процента и американско - 16 процента.

Топ 3 на консумираните от българите вносни спиртни напитки е: уиски - 56 процента, водка - 18 процента и узо - 14 процента, според данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни напитки.