Хиляди се включиха в софийското велошествие

Йордан Йовчев и Евгения Раданова станаха част от празника

Хиляди столичани и гости на града се включиха във велошествието и велокарнавала, отбелязали фактическото настъпване на пролетта, предаде БиТВ.

Още от сутринта площад "Народно събрание" се изпълни с желаещи да участват и да подкрепят колоездачите по пътя им до Южния парк. Повече от час специалисти по анимация и карнавална украса помагаха за това велосипедите да имат по-атрактивна визия, а пространството около паметника "Цар Освободител" се оказа тясно да побере всички приятели на активния и здравословен начин на живот.

Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който също се включи в шествието. "Столична община и София - Европейска столица на спорта ще продължат усилията да предоставя повече шансове на гражданите и гостите на града за здравословен и активен начин на живот", каза Герджиков, който е и председател на Фондация "София - Европейска столица на спорта".

До него с велосипеди бяха още зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, общинските съветници Силвия Христова Ц председател на постоянната комисия по архитектура и градоустройство, Иван Илиев - председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, Николай Николов и др.

Пъстрата колона потегли точно в 11.30 часа водена от олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова и участничката на олимпийските игри в Пьонгчанг Теодора Пенчева. До специална озвучената карнавална платформа бе световната и европейска шампионка Християна Тодорова. Олимпийска медалистка от Рио е лице на инициативата София - Европейска столица на спорта. Всички те поведоха хилядното множество. Сред участниците имаше колоездачи от Драг, Долчини и други велоклубове, представители на посолства в България.

Сред най-сниманите като карнавална украса бяха Баба Яга и Фараон, които събраха погледите на цялото множество по време на шествието и след това в парка. Малчуганите пък бяха украсили колоритно своите велосипеди. Навсякъде по маршрута участниците бяха приветствани от много граждани, изпълнили едни от най-зелените улици и булеварди на града в този слънчев пролетен ден.

От площад "Народно събрание" колоната се изви покрай Националния стадион и Перловската река, после по бул. "Витоша" стигна до голямата поляна в Южния парк. Там колоездачното множество се сля с хилядите столичани излезли на въздух в първия пролетен уикенд. На специално изградената сцената и покрай нея бяха организирани много забавни игри, състезания за децата с МТБ ХСО, еко надпревари за малчуганите и анимация, тестове на велосипеди и на продукти за активен живот, весели състезания, концерти, танци, викторини и забавни игри с награди. Водещи на забавната програма бяха Йоана Драгнева и Илия Илиев, които създадоха неповторимо настроение. Представители на датското посолство връчиха специален подарък за най-атрактивно украсен велосипед.

Събитието се организира за втора поредна година от София - Европейска столица на спорта, Център за градска мобилност и Столична община под мотото "София кара колело" с подкрепата на Софийска вода, DRAG, списание 360, Долчини, 5kmrun.bg и Българска колоездачна лига.

Проявата бе част от кампанията на Столична община "Мисли чисто", в която известни хора и общественици, спортисти, музиканти, приемат предизвикателството в рамките на ден или седмица да слязат от собствения си автомобил и да се возят с градския транспорт, като междувременно споделят своите впечатления в собствените си социални канали с единен хаштаг. Ден преди Цветница всички участници във велошествието и велокарнавала заедно показаха как нашата столица може да бъде още по-цветна, по-екологична и чиста.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"