Омбудсманът: Излезте от мрачното настроение и направете добро дело за Великден

Животът

31-03-2018, 16:35

Снимка:

Омбудсман

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Тя раздаде 350 пакета с храна, събрани от доброволците на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“

„Мисля, че и днешният светъл християнски празник – денят на Възкресението на Лазар, на Възкресението на надеждата и доброто, е повод да подсетим за кампанията „Великден за всеки“. Както е казал Христос на Лазар „стани и излез“, така бих се обърнала към българите да станат и да излязат от мрачното настроение, от липсата на перспектива и да погледнат света и нека всеки да направи едно добро дело, със сигурност ще се почувства по-добре.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова след празничната литургия, отслужена от отец Лазар, в столичния храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в кв. „Горубляне“.

Манолова раздаде на социално слаби и възрастни хора от енорията 350 пакета с храна, събрани от доброволците на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира под нейния патронаж за трета поредна година.

Омбудсманът обяви, че в началото на седмицата са разпределени първите средства, постъпили по сметката на инициативата, които са в размер на 260 000 лв., а обърнати във ваучери са за 13 000 пенсионери.

„Кампанията е в разгара си. Всъщност, остава последната седмица, в която хората, приближавайки се до светлия християнски празник все повече мислят за близките си и за тези, които живеят в лишения. Това е седмицата, в която очакваме да съберем най-много дарения – по банковата сметка, на SMS-номера 1255, а също и от инициативата „Купи и сподели“, която се провежда в 50 магазина в 14 български града. Надявам се да постигнем резултата, който постигнахме и миналата година – 30 000 пенсионери с ваучери и поне още толкова с пакети с храна“, посочи Манолова.

Тя каза още, че не може да прецени за кого е по-важна тази кампания - за хората, които няма какво да сложат на масата, за тези, които даряват или за децата, които се опитваме да научим на добро, съпричастност и споделяне.

„Мисля, че кампанията е изключително позитивна. Тя събужда доброто в българина и тази година се надявам да има много по-добри резултати. Събрали сме много храна, защото се включиха много доброволци, на които благодаря“, допълни обществения защитник и напомни, че инициативата „Купи и сподели“ продължава и този уикенд.

„Много се надявам, че тези, които няма да се включат в кампанията, ще се сетят преди празника, че в блока, на улицата има възрастни хора, които живеят сами и не могат да се справят. Мисля, че всеки може да отдели, за да направи празника на другиго по-добър. Благодаря и на медиите, защото иначе кампанията няма как да стигне до толкова много хора“, категорична бе Мая Манолова.

По думите й, даряват не само хора с по-големи възможности, но и такива, които отделят по пет, десет или двадесет лв., както и фирми. Тя изрази надежда, че след вчерашното й посещение в парламента ще се включат и депутатите.

Националната кампания „Великден за всеки“ набира финансови средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, с титуляр Български Червен кръст:
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК –
www.redcross.bg