Започва национална кампания за кръводаряване

Желаещите могат да се включат като дойдат пред църквите на четирите места в София

За 15-а поредна година на Цветница започва Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване.

Тази година мотото й е "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега". Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология и от Българския червен кръст, и е подкрепена от Българската православна църква

"Желаещите могат да се включат като дойдат пред църквите на четирите места в София - Храм "Св.Неделя", "Покров Богородичен", храм "Св.Седмочисленици" и "Св. Параскева". Всеки, който иска да се включи, трябва да е здрав в момента, да е над 18 години и да не пие лекарства. Също така, да няма скорошно татуировки или да е минало известно време от това. Важно е да се знае, че кръводарителите трябва да са се нахранили добре и да са пили вода, защото на гладно не се дава кръв и кръводаряването се понася по-добре. Всеки кандидат-дарител ще попълни една декларация, в която ще остави своите данни и ще бъде прегледат от лекаря на екипа, който ще прецени дали той може да даден кръв или не. Прави се и проба за хемоглобин, която е показател за човешкото здраве и ако е в необходимите норми, може да се даде кръв. Актът на кръводаряване е около 30 минути, не отнема много и е един много полезен жест към хората,които имат нужда от такъв вид лечение, защото понякога това е единственият начин да се спаси човешки живот", сподели пред БНТ Марина Георгиева, главен специалист по безвъзмездно кръводаряване към БЧК.

Днес от 9:00-13:00 часа ще има мобилни екипи на четирите места в София.