Създателят на Етюдите на София разказа за изложбата Градски истории

София Лайф

01-04-2018, 11:37

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба "Софийски истории"

Влюбените са най-лесни за снимане, защото са толкова вглъбени един в друг, че не забелязват какво се случва около тях

Създателят на фейсбук страницата „Етюдите на София“ разказва „Градски истории“ в изложба. Тя е посветена на 139-годишнината от обявяването на София за столица на България и три години от създаването на „Етюдите на София“. Официалното ѝ откриване е на 3-и април, а всеки, който иска да я разгледа, може да го направи до 10-и април.

90 истории, разказани през обектива на Иван Шишиев. Всяка със свой дух и заряд. Разкриват София от времето преди да стане столица до днес. От Люлин до Панчарево. През всеки сезон. И с всякакви случки. Като тази от миналата година на замръзналото езеро в Панчарево. Хората отивали да ловят риба.

"Бабата напред, дядото ходеше след нея. Понесъл кофа, столче. След като направиха дупката, той даде столчето на бабата. Тя седна, подаде ѝ кофичката и в момента, в който подаде и кордата, тя се обърна към него и с цялата си любов каза: „Сега се разкарай от тук и ме остави на мира“, обясни пред БНТ фотографът.

И макар, че всеки показва любовта си по различен начин, създателят на „Етюдите на София“ признава, че влюбените са най-лесни за снимане, защото са толкова вглъбени един в друг, че не забелязват какво се случва около тях. "Това е един миг от техния живот. Това нещо, което те правят, това е просто един миг, но този миг е цял живот", обясни Шишиев.

Няколко месеца авторът на популярната фейсбук страница избира снимките, които да включи в изложбата „Градски истории“. През трите години, откакто е създадена страницата, снимките са вече 5000. Иван Шишиев си има и любими места за снимане. "За мен "Графа" е това, което може да се каже, че е гръбнакът на столицата със своите четири площада. Там ми е наистина любимо да снимам. Трамваите, които преминават", коментира авторът на страницата.

Иван Шишиев се старае да остане незабелязан, когато прави снимки, но понякога изпада в неловки и забавни ситуации. "Снимах едно момче, той се приближи до мен и ми каза: "Ти за кого се мислиш? За Етюдите на София ли?"

Ако искате да се срещнете на живо със създателя на Етюдите на София, можете да го направите на 3-и април. "Според мен ще бъде доста по-специално, защото целта на цялото събитие е да се видим на живо с хората, които следват страницата ни във фейсбук и до голяма степен са се превърнали в приятели", каза той.