Цветен Бургас празнува

Животът

01-04-2018, 13:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветница е!

Концерти и празнична програма на няколко места в града

Студът малко по малко си отива и иде време за веселие и празнични събития на открито. Община Бургас, с подкрепата на местните читалища, огранизира днес богата програма за малки и големи по случай Цветница.

За големия християнски празник има разположени открити сцени и организирани събития на няколко места в града. 

На пл. "Св. св. Кирил и Методий" се провежда атрактивен фолклорен концерт, който започна от 11.00 часа. В него участват танцови състави от местните читалища, а в 12.00 часа на сцената ее се качиха Жечка Сланинкова и оркестър "Странджа". За най-малките са подготвени много забавления. Фолклорно състезание "Цветна въртележка" предизвика малчуганите да отговарят на гатанки от народния фолклор, да скачат на въже, както и да познават предмети, които са били част от бита на прадедите ни - вретено, бъклица, окарина, паламарка и др. За всяка изпълнена задача децата получават специална книжка с печат. Преминалите през всички етапи ще заслужат подарък и възможност да участват в предстоящо Великденското състезание. Децата могат да се изявят и в творчески  ателиета "Цветна градина", където собственоръчно да украсят дървени предмети и големи картички, както и да изплетат красиви цветни кошници и венци.

В ж.к. "Меден рудник", до ОУ "Петко Росен", тече фолклорен концерт "Пъстра Цветница", с участието на ДФГ "Чинките", ДФТС "Слънчо", ДФТС "Младост", ТС "Ритъм", Радостина Йовкова - певица в НФА "Филип Кутев" и оркестър. Посетителите имат възможност да се включат и в забавни арт работилници. Организатор на събитието е НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985".

Отново в "Меден рудник", но пред параклиса "Св. Димитър", ще се проведе концерт под надслов "Цветно ни е на Цветница", организиран от НЧ "Паисий Хилендарски 1928".

В комплекс "Братя Миладинови", пред храм "Св. Иван Рилски", НЧ "Асен Златаров 1940" представя празничен концерт "Цветница", с участието на ВГ "Ретро Бургас", ФГ "Канатица", ФТГ "Звездички", ФГТ "Зорница", ФГ "Шарени гайтани" ДХ "Трепетлика", ФТК "Миладина".

Като част от празничната неделя в градинката до Часовника в центъра на града, не пропускайте да чуете изпълнения от богатия репертоар на Бургаския духов оркестър.