Песенен празник огласи Ген. Тошево на Цветница

Добруджанци

02-04-2018, 09:45

Снимка:

Община Ген. Тошево

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво ще видим до края на седмица в Ген. Тошево

Участие взеха 30 състави и изпълнители от общината

На 1 април в град Генерал Тошево се проведе Общинският фолклорен събор “Цветница”. В тазгодишното издание на културната проява участие взеха повече от 30 състави и индивидуални изпълнители от цялата община. Те представиха автентични ритми и обичаи, популярни фолклорни песни и традиции, които показаха богатството и разнообразието на културно-историческото ни наследство, а събитието събра почитатели на фолклора от всички възрасти. По време на фолклорния маратон публиката се наслади на безупречните изпълнения и танци на участниците.
Съборът по случай красивия християнски празник Цветница е традиционен и се организира в изпълнение на Културния календар на общината – в цикъла “Пролетни празници” от Празнично-обредния календар. Той беше официално открит от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който пожела на всички участници и гости в залата да пазят магията на фолклора в себе си и да я предават на поколенията, защото основната цел на проявата е точно тази – запазване на традициите и характерните обичаи на населението от общината.
Народният празник “Цветница” (“Връбница”) е един от най-обичаните пролетни празници, който се отбелязва в нашия Добруджански край от векове. Той се е утвърдил като символ на цветята, младостта и порива за щастливо бъдеще. От преданията и легендите се знае, че на този ден, момичетата сплитат венци от клоните на “четена” в църквата върба, а след това цялото население се събира на мегдана, за да почете празника с танци и много веселие.