Колко ще ни излезе великденската трапеза?

Животът

02-04-2018, 10:32

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

На едро великденският пазар струва 48 лв.

Има ли опасни храни в търговската мрежа и колко ще ни струва празничната трапеза за Великден. Сметката направи репортерът на Нова Телевизия Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Как изглежда сметката в два български града – София и Монтана? Да се очаква ли спекула на пазара и предлагат ли търговците опасни храни?

За да проверим колко точно ще ни струва празничната трапеза в количката слагаме най-важното, според традицията. Пазаруваме на средни цени. Първо купуваме агнешко, както и продукти за дроб сърмата. Разбира се яйца, които да се боядисат за празника, продукти за козунака – брашно, олио и захар. Освен това традиционна пролетна зелена салата – с маруля, зелен лук и репички или домати и краставици. Не трябва да се забравя и вино и ракия за празничния тост.

В края на пазаруването равносметката е - на едро великденският пазар струва 48 лв. На пазара обаче сметката е друга. В Монтана кошницата напълнихме за 98 лв., а в София – за 110 лв. Средната заплата за столичани в края на миналата година достига 1523 лв. В Монтана тя е почти два пъти по-ниска - 806 лв.