Китай въведе нови мита за редица американски стоки

Свят

02-04-2018, 11:21

Снимка:

Freeimages/Gary Tamin

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Все повече се говори за търговска война между Пекин и Вашингтон

Китай въведе нови мита за 128 американски стоки. 25 % са новите налози за вноса на 8 американски продукта, сред които алуминий и свинско месо. За други 120 стоки митата стават 15%. Те обхващат ядки, вино, плодове и др. Мерките се изчисляват на 3 млрд. долара.

Действията на Пекин са в отговор на въведените от Доналд Тръмп по-високи мита за вноса на стомана и алуминий от чужбина.  Китайските власти коментираха, че този ход цели "защита на интересите на Китай и балансиране" на загубите.

Целта на Китай е да отговори на действията на Тръмп, но в действителност потърпевши могат да се окажат американските фермери – голяма част, от които гласуваха за Тръмп на изборите през 2016 г. , коментира CNBC.  Стоките изнасяни за Китай от американските фермери за 2017 г възлизат на 20 млрд. долара. Китай е и третият най-голям консуматор на свинско месо от САЩ, като внесените продукти там за миналата година са на стойност над милиард долара. Американската телевизия дори коментира действията на Пекин като „капка в морето“, тъй като според официалните данни износа на американски стоки за Китай през 2016 г. възлиза на 115.6 млрд. долара.

Редица международни издания излизат с коментари, че макар и да не е обявено официално действията на Китай и САЩ са търговска война. От азиатската държава вече заявиха, че не желаят търговска война. Не на такова мнение обаче е американският държавен глава. В Twitter той написа, че "търговските войни са добри" и че ще бъде "лесно" за САЩ да спечели такива. Нещо повече Тръмп планира въвеждането на още мита за Китай. По предварителна информация новите мита ще са предимно за технологични стоки и ще са на стойност 60 млрд. долара.