Бизнесът: „Мариците“ ежегодно грабят по 161 лв. от всяко българско домакинство

Портфейл

02-04-2018, 14:52

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

След среща с работодателите – Мая Манолова ще преговаря с „американските централи“

Омбудсманът и бизнесът се изправят срещу „американските централи“. Мая Манолова и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) обсъдиха възможностите за разваляне на договорите с ТЕЦ-овете „Марица Изток“ 1 и 3.

Най-късно следващата сряда общественият защитник ще се срещне с шефовете на централите, които работят в басейна „Марица Изток“. Целта и – да постави на масата въпроси като цените на електроенергията и възможността за преразглеждането на договорите. По данни на АОБР нерегламентираната държавна помощ за двете централи за година е 486 млн. лв. Което при малко над 3 млн. български домакинства означавало по 161 лв. от домакинство, изчисляват работодателите. 

А междувременно бизнесът обяви „оранжев“ код за стачна готовност срещу сега действащите споразумения. Досега кодът беше „жълт“. В момента съгласуват да организират протести пред ТЕЦ-ове „Марица Изток“ 1 и 3, както и пред ТЕЦ „Варна“, която също е заявила желание да работи на принципа на американските централи и с по-високи цени.

На въпрос на „България утре“ как ще се процедира с онези 3 млрд. лева, които биха били неустойки по договорите с „Мариците“ в случай на разваляне на споразуменията, Мая Манолова заяви, че не би допуснала българските граждани да платят цената. Омбудсманът ще настоява за срещи с министерствата на енергетиката и финансите, както и с КЕРВ, за да получи икономически и правен анализ и разчети при какви сценарии с колко биха пострадали домакинствата.