Представят двуезичната книга „София – от 7 извора вода“

София Лайф

03-04-2018, 06:39

Снимка:

ploshtadslaveikov.com

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Гостите могат да участват във викторина с награди за миналото на съвременна и древна Сердика

Дирекция "Култура" на Столична община и Яна тур ви канят да се потопите в историята на София и в богатството на нейните термални води чрез двуезичната книга „София – от 7 извора вода“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община. Днес от 14:00 ч. под стъкления купол на софийското "Ларго". Вход свободен.

Гостите могат да участват във викторина с награди за миналото на съвременна и древна Сердика (столица на Дакия Аврелиана), която е накарала имератор Константин Велики да възкликне: „Сердика е моят Рим“, а Сердикийският „едикт на търпимостта“ спомага християнството да се разпространи в Европа и по света.

Какво знаем за нашата столица – за имперския град и неговите термални находища? Къде княз Батемберг е черпел сили, потапяйки се в термалните води и коя е Царската чешма, от която цар Борис III лично е точил вода?

Елате в предверието на Константиновия дворец и до Източната порта на Римската империя и заедно ще отпием глътки на познанието за прелюбопитната история на предците ни, на седем от най-известните термални находища – в София-център, Банкя, Панчарево, Княжево, Овча Купел, Горна баня и Равно поле.

Празниците на термалната вода и на проекта „София – от 7 извора вода“ ще продължат и в следващите месеци в 7 от районите на столицата.