Документална трилогия „Кестени“ в Дома на Киното

Животът

03-04-2018, 06:51

Снимка:

wikipedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Модератор на дискусията ще бъде Владислав Карамфилов - Влади Въргала

Само днес от 18:30 ч. в Дома на киното феновете на три музикални жанра – фламенко, джаз и класика, пречупени през етно интерпретацията, ще имат възможност да се докоснат до непознатото ежедневието на трима творци, покорили световни сцени.

„Кестени“ събира в три късометражни филма три различни софийски лица - Айша (Анита Кристи) – момиче, израснало в Дом за деца, превърнало се в жената-глас, кралица на фламенкото, Венцислав Такев, човекът-цигулка и Нено Илиев, джазменът-интерпретатор. Тримата – израснали в културната самобитност на София, запечатали я в себе си - задъхана, урбанизирана, с неканени махали, различни общности и нетърсени традиции. Като кестени, паднали на земята в очакване да бъдат подритнати. Като кестени, които примамват любопитството на сетивата и покоряват на една сцена – Музиката. Къде е отпечатъкът на София и как София интерпретира днес тези трима герои, покорили европейски и световни публики?

От цветовете на кестена-символ на София събрах и свих един букет – споделя Кремена Будинова, сценарист на трилогията – преплетох живота на тримата – родени в гета, израснали в крайна бедност, със страх да повярват в себе си, но без да спират да мечтаят, докато големият и непознат за тях град не занемява пред таланта им. Защото музиката е най-чистия и спонтанен начин за свързване на хората, за приемане на другостта.

Творческият подход на авторката събира трима български режисьори – Агнес Филипова, Светослав Драганов и Нина Десподска - за да кръстосат различните творчески реалии с пулса и символите на София, залагайки в цялостната концепция на трилогията едно конкретно внушение – достигането, разбирането и прегръщането на другите култури е възможно, без да се обезличава националната култура или идентичността.

На премиерата, в търсене на различно въздействие върху сетивата и размислите на зрителите, творческият екип ще провокира, отваряйки неформална дискусия за мястото на „другостта“ в културата ни и (не)познатото ромско изкуство. Модератор на дискусията ще бъде Владислав Карамфилов - Влади Въргала.

Трилогията „Кестени“ е съфинансирана по Столична програма „Култура” на Столична община.