Как да разпознаем качественото месо преди Великден?

Общество

03-04-2018, 07:23

Снимка:

FreeImages.com/Iwan Beijes

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бисер Чилингиров: Все повече купуваме българско агнешко

Велики вторник – ден за смирение!

6 лв. за килограм агнешко от фермата

На цена от 6 лева ще можете да си купите агнешко месо директно от производител. Цената му в по-големите градове ще бъде между 7-8 лева. Тази година не се очаква увеличение на цената на месото.

„Българинът залага на качеството. Той все по-често се завръща към своите обичаи, яде се агнешко, най-често то e от български ферми“, заяви за „България утре“ овцевъдът Бисер Чилингиров. Той отчете като позитивна нагласата на българина да залага на качеството.

И тази година няма да направи изключение вносът на замразено месо от други държави – Нова Зеландия, Австралия, Румъния.

Как да разпознаем българското от вносното месо?

„Във фермата гледаш за цвят, красота, височина, порода. В магазина: цветът трябва да бъде червен, трябва да пише БГ и трябва да изискваме документ, с който да се ориентираме колко е свежо. Свежо е 5-6 дни“, обяснява Чилингиров.

Той даде и практични съвети как да различим прясното от размразеното месо. „Кръвта при размразеното месо е като вода. Прясното месо има коричка. На цвят е червено до бледо розово, мазнините са бели до леко златеникави. При натиск на свежото агнешко, то си възвръща  първоначалната форма. При натиск на размразеното агнешко остава вдлъбнато“, обясни още овцевъдът. И посъветва тези, които ядат по-рядко агнешко месо да купуват от фирмени магазини на кланици.

Още от разговора със зооинж. Бисер Чилингиров четете в секция "Интервюта"...