Какви са рисковете при закупуване на автомобил втора ръка?

Животът

03-04-2018, 11:04

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Най-важният критерий за автомобил втора ръка би трябвало да е качеството му

Некоректни търговски практики при продажбата на автомобили втора ръка не са изключение. На технически неизправни автомобили се придава продаваем вид и се представят като перфектни - тези коли обаче са рискови на пътя и могат да поднесат неприятни изненади на шофьорите. В ефира на БНТ по темата говореха Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш началник на КАТ и Йонко Иванов - председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

Богдан Милчев подчерта, че най-важният критерий за автомобил втора ръка би трябвало да е качеството му.

"Това е един пазар, който държавата е неглижирала през годините, държавните институции, оставили са го той да се саморегулира. Взаимоотношенията между купувач и търговец са оставени свободно, което чисто търговски е добре, но от друга страна, когато продаваме оръжие, защото автомобилът е оръжие за убиване, държавните институции трябва законодателно да решат някои проблеми и дефицити, които има в тази посока и един от тях е именно това, че определяйки цената като основен фактор при покупката на един автомобил, ние неглижираме качеството му", коментира той.

Според Йонко Иванов отговорност колко качествен е закупеният автомобил втора ръка носи купувачът и допълни, че неразбиращите трябва да се обърнат към нужните консултанти. Той оправда онези, за които цената при закупуването на кола е приоритет с лошите пътища, които разбиват всеки един автомобил.

"Напоследък доста се говори, че високата скорост причинява голяма смъртност по пътищата, както и за неизправността на автомобилите. Бих могъл да спомена, че само 7 загинали имаме от висока скорост, превишена скорост за изминалата година, а пък процентът е под 1% ПТП-та поради неизправност на автомобилите", обясни той.

Той допълни, че „евтиното винаги излиза по-скъпо“ и това важи при автомобилите.