Оставиха в ареста разследван за данъчно престъпление

Това потвърди Варненският апелативен съд

За втори път в рамките на 2 месеца Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Веселин Цанков, разследван за продължавано данъчно престъпление, извършено преди близо 5 години.

Цанков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство затова, че от началото на декември 2012 година до април 2013 година в качеството си на представляващ търговско дружество и в съучастие като съизвършител с друго лице, по множество сделки е приспаднал неоснователно данъчен кредит и по този начин избегнал плащането на данъчни задължения в значителен размер. Според разследващите, общият престъпен резултат възлиза на 124 719 лева.

Днес въззивната апелативна инстанция потвърди всички изводи на Окръжен съд – Силистра, който преди седмица е отказал на обвиняемия да измени в по-лека мярката му за неотклонение.Става въпрос за тежко умишлено престъпление, с наказание до десет години „лишаване от свобода“. Актуално и към настоящия момент еобоснованотоподозрение за авторството на деянието. Събрани са писмени доказателства, експертизи и показания на свидетели, които потвърждават това заключение.

Варненският апелативен съд споделя и втория обоснован извод на първоинстанционния съд, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, опасността обвиняемият да се укрие от наказателно преследване е реална. През последните години Цанков не е имал постоянен адрес и е издирван от месец май 2017г. до установяването му от органите на полицията през месец януари 2018г.

Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия за влошено здраве, съдът констатира, че в кориците на делото няма доказателства за това.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава ареста на Веселин Цанков, разследван за продължавано данъчно престъпление. Това определение не подлежи на обжалване.