Вярно ли е, че бедните стават все по-малко?

Животът

03-04-2018, 12:42

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Българите никога няма да си признаем, че живеем по-добре, смята финансист

Икономистът Кольо Парамов обяви, че около 345 хиляди души у нас, които се осигуряват, са декларирали средни за страната доходи за миналата година. По думите му това са близо 10% от всички осигуряващи се лица, което е прекалено малко.

"Тези 10% платени по нивото на средната класа трябва да станат минимум 30%", категоричен беше Парамов в ефира на България он еър.

Финансистът Емил Хърсев пък обясни, че средното възнаграждение не значи средна класа. "Изнасянето на възнагражденията от минималната към тази средна за България норма на доход е това, което ще закрепи пазара на труда", обясни Хърсев.

По думите му така у нас ще се върнат да работят българи от чужбина, а и чужденци ще има, които ще искат да работят у нас.

Финансистът каза също, че ако темповете на нарастване на трудовите доходи у нас, което е средно с около 10% на година за последните 4 години, продължи още 3 години, ще наблюдаваме обръщане на демографските прогнози. Хърсев смята също, че българите никога няма да си признаем, че живеем по-добре.

Икономистът Кольо Парамов пък допълни, че въпросът с приемането на единната европейска валута е фундаментален за България и че колкото повече го отлагаме, толкова повече губим.