Путин пристига на двудневно посещение в Турция

Свят

03-04-2018, 13:19

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Освен двустранните отношения Путин и Ердоган ще обсъдят и Сирия

Руският президент Владимир Путин  пристига днес на двудневно посещение в Турция. Това е първа международна визита на руския държавен глава, след като бе преизбран на поста. Фокус на разговорите му с турския президент Реджеп Ердоган ще е търговско-икономическото сътрудничество между Анкара и Москва, съвместните стратегически проекти, както и Сирия.

Днес руският и турският президент ще проследят полагането на основите на турска атомна електроцентрала „Аккую”, която се изгражда от руската държавна компания „Росатом”.

Очаква се Путин и Ердоган да обсъдят и ситуацията в Сирия. Темата ще бъде продължена утре на тристранна среща между Русия, Турция и Иран. Путин, Ердоган и Рохани от две години са известни като "гаранти" на мирния процес в Сирия. Това е втора среща в този формат след тази в Сочи през ноември. Трите държави договориха създаването на четири зони за деескалация в Сирия – нещо, което все още не факт.

По повод визитата на Путин международните издания коментират, че отношенията между Анкара и Москва вече са далеч от кризата от края на 2015 г., когато  руския бомбардировач Су-24 бе свален от турските въоръжени сили.