Умишлено ли е запален влака София-Бургас?!

Крими

04-04-2018, 07:41

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За първи път експертите разкриха, че пожарът е тръгнал не от тоалетната, а от средата на третия вагон

Обрат в разследването на изгорелия влак София-Бургас. Най-вероятно става дума за умишлен палеж, а не за късо съединение в електрическата инсталация. Това е първоначалното заключение на експертната комисия, която за първи път днес влязе на оглед в опожарената композиция.
Днес комисията направи няколкочасов оглед на изгорелите вагони. За първи път експертите разкриха, че пожарът е тръгнал не от тоалетната, а от средата на третия вагон, което им дава основание да предполагат, че най-вероятно става дума за умишлен палеж и за човешка намеса. Температурата, която се е развила вътре при горенето, е била над 1000 градуса. Всичко във вагоните е разтопено.
„Моето заключение е, че не е от електрическата инсталация. Човешкият фактор е налице винаги. Без човешкия фактор нищо не става, защото високоволтово захравнане е изправно. Осветлението е било включено. Всяка една лампа е защитена с автоматичен предпазител”, каза независимият експерт Стойно Стойнов пред "Нова телевизия".
Според втория независим експерт огнището на пожара е едно от купетата в средата на третия вагон.
„Най-високата температура, като гледате, е тук в средата. Там около таблото няма висока температура, щеше да се стопи цялото табло. Вижте - това всичко е изкривено. Това да стопи алуминия е над 1000 градуса. Така че от ток да стане пожарът тук вероятността е много малка нула”, заяви пред "Нова телевизия" Марко Марков, експерт в Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението“.
Другата улика, която кара разследващите да се съмняват, че пожарът е умишлен, е силата, с която е горял. Огънят във влака е възникнал, докато се е движел между Нова Загора и гара Коньово. Пламъците се разрастват, едва когато композицията спира. Затова пожарникарите засега не изключват нито една версия.
Огледът на комисията ще продължи три дни, а заключението на експертите трябва да е готово до края на месец май.