Днес е Великата сряда

Животът

04-04-2018, 07:58

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Денят на Тайната вечеря

Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря на Божия син с апостолите и предателството на Юда. Денят на покаянието на блудницата, която се превръща в най-предана последователка на Спасителя.

На Тайната вечеря Божият син Христос споделя с апостолите хляба и виното - своята плът и кръв, и им казва, че един от тях ще го предаде. На този ден Юда отива при юдейските първенци и се уговаря с тях да предаде Учителя си за тридесет сребърника.

На Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Христос в дома на Симон Прокажени. Случката е описана в евангелието на Матей /26:6-13/.

С мирото грешницата е помазала Спасителя като за погребение, приживе го е оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите си и откривайки ги с великолепните си коси. За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича.

Някои от апостолите възроптали срещу това, като казали, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото усърдието на разкаялата се блудница ще се разгласи по целия свят.

Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол. Тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка.

Общата тема на първите три дни от Страстната седмица е краят на света и съдът Христов.

На днешния ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие.

В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец - предимно от децата. На Разпети петък той се раздава за здраве. Не се работи никаква домакинска работа, защото се вярва, че умението ще се отнеме.