„Макбет“ на сцената на Русенска опера

Русе Лайф

05-04-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенци взеха отличия на XV Национален конкурс в Пловдив

На 5 април от 19 часа

Венцеслав Анастасов, Елена Баръмова, Момчил Миланов, Петър Костов и още много солисти на Русенска опера, заедно с хора, балета и оркестъра под диригентството на Юрий Илинов ще представят за втори път пред русенската публика великолепната постановка на режисьора Нина Найденова, сценографа Борис Стойнов, костюмографа Цветанка Петкова-Стойнова, хореографа Боряна Сечанова – «Макбет» от Джузепе Верди.

Премиерата на продукцията беше в рамките на «Мартенски музикални» дни.

Венцеслав Анастасов е роден в Русе в семейството на именитите български оперни певци Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва музикално училище в Русе в класа на Георги Делиганев, а по-късно и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Асен Селимски.

Работил е с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, с когото пее маркиз Поза в операта „Дон Карлос” на Верди и Ескамилио в „Кармен” на Бизе. Със Зубин Мета участва в „Турандот” на Пучини. В спектакъла на Метрополитен Опера „Ифигения в Таврида” пее заедно с великия Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия. Кариерата на Венцеслав минава през сцени като Фестивала в Солотурн, Палау де Лас Артс – Валенсия, Гран Театро де Лисео – Барселона, Опера Монте Карло, Залцбург Аудиториум. В репертоара му влизат ролите на Дон Жуан, Риголето, Набуко в едноименните опери, Ескамилио в „Кармен“, Фигаро в „Севилският бръснар“, Яго в „Отело“, Ецио в „Атила“, Амонасро в „Аида“, Жорж Жермон в „Травиата“, Марсел в „Бохеми“, Ренато в „Бал с маски“ и др.

Елена Баръмова завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“  в класа на проф. Констанца Вачкова. По-късно специализира в Академия „Борис Христов“ в Рим, където учи с Мирела Паруто. От 2001 г. тя продължава своето обучение при световноизвестната Гена Димитрова. В периода 2001 – 2002 г. Елена Баръмова участва в концерти на една сцена с Гена в България, Виена, Прага и Будапеща. В репертоара и влизат ролите на Дона Елвира от „Дон Жуан“, Амелия в „Бал с маски“, Лейди Макбет от „Макбет“, Елвира от „Ернани“, Мини от „Момичето от Златния запад“, Тоска, Турандот и Норма в едноименните опери и др.

Пяла е в Националната опера на Полша, престижни фестивали в Швейцария като „Солотурн“, Операта в Кайро, театри в Германия, Испания, Португалия, Франция, Холандия и Белгия. С ролята на Турандот заедно със Софийска опера е гастролирала в оперните театри в Тайван и Япония.

Самата Лейди Макбет е играла в оперни театри в Австрия, Испания, Полша, Холандия, Белгия, както и в Шекспировия университет в Токио, Япония. Голям успех е имала и с ролята на Абигайл в „Набуко“ в оперните театри в Полша, Чехия, Естония, Испания, Франция, Белгия.