Защо боядисваме яйца за Великден?

Първото задължително е червено

Народната традицията повелява, че на Велики Четвъртък се боядисват яйцата. За тези, които не успеят днес, има и втори шанс – на Велика Събота. Първото боядисано яйце е задължително червено. Счита се, че този цвят е символ на пролятата Христова кръв. Освен това яйцето само по себе си символизира новия живот – от него се люпят малките. Затова, когато е готово първото червено яйце, с него се прави кръст на челото на децата – за здраве.

В червено се багри и второто яйце – него носим в църквата през нощта в събота срещу неделя. Всички останали яйца обаче трябва да са шарени, пъстри и разноцветни.

Защо боядисваме яйца?

Според историците още в древна Месопотамия е съществувала традиция с приготвянето на пасхални яйца. Традицията с декорирането и подаряването им тръгва от легендата за Мария Магдалена. След Възкресението тя отишла при император Тиберий и му занесла яйце като подарък. Съобщила на владетеля, че Христос се е върнал сред живите. Той обаче се усъмнил във вестта и казал:

„Както яйцето от бяло не може стане червено, така и мъртвите не възкръсват“.

След като изрекъл тези думи обаче, станало чудо и бялото яйце започнало да почервенява.

Символиката на цветовете

Червеното яйце е най-традиционното и при него всичко е ясно – свързва се с Христовата кръв, а самото червено е израз на любовта и надеждата.

Жълто – светлина и щастие;

Синьо – здраве;

Оранжево – издръжливост и сила;

Зелено – нов живот и растеж;

Виолетово – истина и надежда;

Кафяво – щастие;

Черно – рядък цвят, символизира вечност;

Перфектното яйце?

Междувременно учените са готови и с физичната формула, по която можем да изчислим как да сварим перфектното яйце. Неин автор е Чарлс Уилямс и изглежда по следния начин:

t = m * K * log (ywr * (Tegg - Twater) / (T - Twater))

(t – времето; m – масата, К – топлопроводимостта на яйцето; Т – температурната разлика между белтъка и жълтъка; Tegg – температурата на яйцето, Twater – температурата на водата; ywr –  съотношението между жълтък-белтък)

Ако все пак това не е за вас знайте, че по-големите яйца изискват повече време, а ако извадите яйцата от хладилника е по-добре да ги оставите да постоят на стайна температура преди варене. Освен това прясното яйце е най-вкусно, но ако са току що взети от полога, то беленето става сложно.