Наградиха служителите на БДЖ, спасили пътниците от горящия влак

Общество

05-04-2018, 13:20

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще разследват изгорелите вагони на влака София - Бургас

Благодаря ви за героизма и професионализма, каза зам.-министърът на транспорта

Служителите от БДЖ, които успяха навреме да изкарат от горящите вагони всички пътници при пожара на влака край гара Коньово, бяха наградени. По 500 лв. и плакет получиха Фатме Хюсеин, Константин Иванов, Георги Бахчеванов и Иван Аръчков. Отличията връчи зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.
„Искам да благодаря за проявения професионализъм и героизъм по време на този инцидент. Да им благодаря за това, че са извели хората от горящите вагони и да си пожелаем след 2-3 години да имаме нови мотрисни влакове“, заяви Занчев.
Два вагона от композицията на влака София-Бургас изгоряха, но инцидентът се размина без пострадали заради бързата реакция на железничарите. Кондукторката Фатме Хюсеин първа забелязала дима. С риск за живота си тя започва да обикаля вагоните и да призовава за евакуация. След спирането на гара Коньово всички 80 пътници са изведени невредими.
В гасенето на пожара са се включили и двамата машинисти на влака, както и локомотивният инженер.
Все още не са ясни причините за инцидента. Инспектори проверяват дали е имало пропуски в поддръжката на композицията. Работи се по няколко версии, сред които късо съединение. „След като излязат резултатите от изследването, ако има проявено небрежно отношение от колеги, ще вземем мерки. Нека да дадем време на независимото звено за разследване и на прокуратурата да си свърши работата“, категоричен бе заместник-министърът.