Бургаски лекари оперираха успешно 92-годишна с рядък тумор

Жената предстои да бъде изписана от Клиниката по съдова хирургия и ще посрещне празниците вкъщи

Съдови хирурзи от УМБАЛ-Бургас оперираха успешно 92-годишна пациентка с голям тумор на ръката. Той растял в продължение на 6 години, а причината за възникването му е неправилно поставен  абокат. Години наред жената е изпитвала болки и дискомфорт и се притеснявала да отиде на лекар, но вече се чувства добре.

Операцията е рядка, защото подобни формации не са често срещани. Затруднение се явява големият размер на тумора и рискът от сериозна кръвозагуба. Възрастта на пациентката и притесненията дали ще понесе упойката също не били за пренебрегване.

„Туморът беше притиснал и изместил артериите. В случай, че не го бяхме махнали, можеше да се стигне до сериозни проблеми с кръвоснабдяването на пръстите и невъзможност за самостоятелно обслужване“, обясни лекуващият лекар на пациентката – д-р Борислав Тръпчев.

При операцията, продължила около 2 часа, туморът е отстранен, артериите са изместени в нормално положение.  Жената предстои да бъде изписана от Клиниката по съдова хирургия и ще посрещне празниците вкъщи.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"