Нова концепция за спешен номер 112

Причината – отчетените проблеми в системата на единния европейски номер за Спешна помощ

Със заповед на ръководствата на Министерството на здравеопазването и МВР експерти вече разработват концепция за изграждане на нова система за приемане на спешни повиквания и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране. Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Кирил Ананиев.

Това ще стане въз основа на единна реформа, след като се вземат предвид изводите и отчетените грешки в комуникацията между лекарите и координационните центрове, заяви министър Ананиев. Той посочи, че през 2015 г. е възстановено обаждането за спешна медицинска помощ и през телефон 150. Именно поради отчетените проблеми в системата на единния европейски номер за набиране 112 е взето решение за изграждане на нова система за повиквания, коментира здравният министър. А целта е подобряване на услугата на територията на страната.

За създаването на Концепцията работната група ще обсъди всички възможни варианти, които ще доведат до подобряване на дейността по приемане и предаване на обажданията за спешни повиквания, допълни министър Ананиев.