Разпети петък: Пилат сложи присъда в угода на тълпата

Животът

06-04-2018, 16:00

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разпети петък е най-тъжния ден за Божия син

Библията говори, че Бог наказа безгрешния, за да освободи от греховете грешниците

Велики петък е денят, в който Божият син Исус Христос е разпнат, за да стане жертва за греховете на човечеството. Библията говори, че Бог наказа безгрешния, за да освободи от греховете грешниците. Мисля, че е добре да се замислим, можем ли ние да прощаваме така, каза пред „Дарик“ пастор Живко Тончев от Християнска църква "Благовестие".

За събитията на този ден той разказа: „Исус Христос е бил обвинен в богохулство. Римският управител Пилат, не е виждал причина за смъртното наказание, но решил да го предаде на разпятие. За нас има тук един много силен момент – натискът на тълпата. Тълпата казва, разпнете го. Пилат обаче няма убеждение да го направи и всъщност й дава думата. Той дава възможност на тълпата да решат кой да бъде помилван на празника, както повелява римската традиция през онова време. Една част от народа обаче е подкупена от духовниците и книжниците тогава, още по-силно започва да крещи „Пусни ни Варава!“. Той е един разбойник, който е извършил убийство. И в наши дни натискът на тълпата е видим.“
Пастор Живко Тончев смята, че и в наши дни човек също трябва да се бори срещу натиска на тълпата. „Всички послъгват, напиват се, изневеряват, всички говорят цинизми, правят си хороскопи. Именно в този натиск човек може да се поддаде, както Пилат се е поддал и предал Христос. Ако тълпата е от злодеи, ние трябва да се противопоставим на това. Ако са безбожници – то нека следваме Господа, ако трябва да изберем непопулярното Божие слово, вместо другото, което ни отдалечава от християнските ценности. Или иначе казано, изберете Христос, а не Варава“, сподели проповедникът.
Смята се, че с постъпката си Пилат е искал да запази мира в управляваната от него провинция, да запази и гласовете на народа. Смъртта на Христос е изкупителна, която е част от Божия план, каза пастор Живко Тончев.
„Не случайно, първите слова, изречени от Христос, когато е разпнат на кръста са: Отче, прости им, защото не знаят какво правят. Тук можем да видим колко силна е любовта на Господа. Той е умрял, за да изкупи нашите грехове. Това е израз на любовта му към нас. Прошката не е лесна, но тя лекува душата. С нея човек казва, Господи предавам на теб този човек или тази ситуация, ти направи възмездието. Съществен момент, като християни, е да искаме ежедневна прошка за греховете си, защото ние грешим. Разпети петък е смъртта на нашия Господ Исус. Именно Христос понася наказанието на греховете на всички, които повярват в него. Той е разпнат между двама разбойника - еднакво виновни. Единият се подиграва с Исус, а другия се обръща към него с думите: Господи Исусе, спомни си за мен, когато отидеш в своето царство. Тогава Исус казва: Истина ти казвам днес, ти ще бъдеш с мен в рая“, разказа пастор Тончев.
Подобна е ситуацията и днес, смята той. „Срещаме хора, които цял живот обръщат гръб на Бога и се надяват да отидат в Рая. Изберете да следвате Бога, да потърсите прошка, да повярвате в спасителя, нека обичаме и ближните си. Сега е време, както да се веселим приятели, така и да мислим за смисъла на нашия живот. Великден е възкресението на нашия спасител, но то събужда и нас, за да вършим добро. Трябва да бъде вестители на тези християнски ценности. Бъдете благословени“, пожела духовникът.