88 % от българите одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“

Политика

06-04-2018, 13:42

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

54% мислят, че случаят е провокация срещу Русия

88% одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“. 61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата пaртия сама да носи полагащата й се отговорност. Това сочат резултатите от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 пълнолетни българи.
Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни, сочат още данните от изследването.
При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.
Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят „Скрипал“ е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая „Скрипал“ са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.