НБСХС: Качественият козунак трябва да е обемен, но да не тежи

Животът

07-04-2018, 15:48

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Козунаците задължително трябва да се купуват от регламентирани търговски обекти

Един от основните критерии за качество на козунака, на които потребителите трябва да обърнат внимание, е големият обем и лекото тегло. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.

„Категорично да избират пакетиран козунак, където има етикет с неговия състав, защото много от козунаците съдържат алергени, каквито са ядките. Козунаците задължително трябва да се купуват от регламентирани търговски обекти. Те предлагат много видове козунак на производители, които работят под надзора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)“, коментира Кукушева. Тя препоръча да се избягват импровизирани пазари, подвижни ремаркета и микробуси. „Да не се поддават на псевдореклами за биокозунаци. Биокозунак няма, но истинският козунак се прави от бяло пшенично брашно, масло или растителна мазнина, яйца или яйчен меланж, много захар и прясно мляко“, уточни Кукушева.

По думите ѝ, ако хората искат сами да си приготвят козунак, трябва да се използва двуфазният метод на замесване. „Той е по-бавен процес, но дава по-добрия вкус и естествената трайност на продукта. Този метод се осъществява на два етапа – първо, приготвяне на тесто с мая, за което се използва една част от общото количество брашно и след това замесване на главното тесто с цялото количество“, каза още Мариана Кукушева.