Диетолог: Не консумирайте частите на яйцата, оцветени с бои

Животът

08-04-2018, 12:55

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

За боите за яйца е характерно, че причиняват свръх активност при децата

Видимо оцветената с бои част от яйцето задължително трябва да се отстранява преди консумация. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за Агенция „Фокус“.
„През последните години голяма част от населението у нас реагира с най-различни алергични реакции и стомашно-чревни възпалителни проблеми след консумация на оцветени с бои яйца. Синтетичните оцветители са гастритогенни, алергизиращи, обострящи алергични състояния при чувствителни индивиди и крият риск от спастични бронхити или обостряне на астматични пристъпи“, обясни проф. Банкова.

По думите ѝ за боите за яйца е характерно, че причиняват и свръх активност при децата. „А именно те са тези, които най-много се радват на шарено обагрените яйца – ще ги чупят, по ръчичките им ще остават следи от различни бои, които е възможно да попаднат през устата в храносмилателната система. А това е доста рисково. Да не говорим, че белтъкът на яйцето често пъти е не само видимо обагрен, а микропорите му също допускат проникване на боя и боядисване. За това съветът ми е ръцете на децата да се изтриват с мокра кърпа или най-добре да се измиват с течаща вода след чукането с яйцата и преди консумация“, каза още диетологът и уточни, че е изключително важно винаги да се отстранява видимо оцветената част от яйцето.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"