НДК домакин на мюзикъла "Исус Христос суперзвезда"

София Лайф

08-04-2018, 13:44

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Тед Нийли вдигна Зала 1 на крака

„Винаги усещам вибрациите, емоциите и чувствата на зрителите, които се смесват с нашите, и в продължение на години това усещане не се е променило”. Думите на Тед Нийли, изиграл над 5000 пъти ролята на Спасителя, се потвърдиха и по време на софийския гастрол на рок операта „Исус Христос суперзвезда“, предаде БиТВ.

Най-успешният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър дебютира у нас на 5, 6 и 7 април, 50 години след премиерата си, но за първи път в Източна Европа.

Легендарният, 74-годишен Нийли се раздаде докрай, а не по-малко легендарният му фалцет няколко пъти бе оценен с бурни аплодисменти. Втората, по-силна част на спектакъла, изправи на крака публиката.

Една от най-големите закрити сцени в Европа – тази на зала 1 на НДК, се оказа тясна за реализацията на мащабния проект и ефектното представяне на най-популярното парче Jesus Christ Superstar. Артистите започнаха от файето на НДК, преминавайки през цялата зала, за да се слеят публиката, преди отново да се качат на сцената.

„Страхотно е, че партньорите ми на сцената като деца са ме гледали по телевизията и е чудесно преживяване днес да работя заедно с тях. Те си мислят, че учат от мен, но истината е, че аз уча от тях”, казва Тед Нийли за колегите си в мюзикъла.

Заслужени овации обра бразилецът Ник Мая – в образа на Юда. По думите му за неговия герой през вековете съществува доста объркана концепция: „А аз трябва да го защитя на сцената. Смятам, че той е добър човек – бори се за неща, които според него са добри и правилни. Героят ми преследва мисия, която е по-важна от приятелството му с Исус”.

Италианската певица и актриса Симона Ди Стефано сподели, че в исторически план героинята й Мария Магдалена също е противоречив характер: „Но аз я разглеждам от човешката страна. Тя е човек на любовта, тя е майка, обича приятелите и хората около себе си. Тя е първата, която повярва на Исус”.

За превъплъщението си в цар Ирод, Салвадор Аксел, също италианец, коментира, че тази личност в продукцията е представена по забавен начин – дори комично: „Това е много драматична история. Моят герой има възможността да стане отдушник на обществото. Изключително емоционален е моментът, в който с палеца надолу произнасям присъдата на Исус”.

На италианския диджей Джордж Адамо е поверен образа на Симон: „Според Библията Симон е воин, който прилага агресия и сила, за да наложи идеите си. Но всичко това приключва след срещата му с Исус. Симон се променя, защото започва да вярва в мисията на Спасителя“. Една от любимите арии на Джордж е тази, която изпълнява след думите на Исус към героя му: „На пътя си, но все още не си на правия път”.