Уникално XV Международно туристическо изложение „Културен туризъм" във Велико Търново

Мисия

09-04-2018, 10:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изкусителни награди ще спечелят посетителите на форума

XV международно туристическо изложение „Културен туризъм" във Велико Търново тази година обещава да бъде уникално. То ще се проведе от 19-ти до 21-ви април 2018г. в ДКС „В.Левски" и ще предложи на болярите и на гостите на града оригинални исторически възстановки, живи традиции и фолклорни спектакли, кулинарни изкушения;информация за туристически дестинации, хотели, туроператорски фирми;много брошури и каталози, картички и сувенири.

 

Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен за втора година ще представят историческият обект и града под Сините камъни в МТИ “Културен Туризъм -Велико Търново 2018“.

След успешното си представяне на изложението през 2017г. , което включваше елементи на исторически реконструкции и музейна анимация, тази година представителите на Сливен са подготвили нови изненади. Част от презентацията ще включва демонстрации на Соколарство с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от основните атракции в Крепост Туида. Друг аспект ще бъдат различни уъркшопове и занимания за детската аудитория, както и възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието.

 

В рамките на изложението Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”, с подкрепата на Община Велико Търново за трета поредна година ще реализира своята инициатива „Фоайе на книгата с автограф”
Над 40 издателства ще разположат своите щандове с нови заглавия, а почитателите на книгата ще имат възможност да се срещнат с популярни автори и да получат автограф от тях.
Акцентът и тази година ще бъде върху търновските издателства, които традиционно присъстват в културното пространство на града – „Абагар”, „Фабер”, „Слово”, „Ивис”, „ПИК”, УИ „Св. Св. Кирил и Методий” и др.
От издателствата, които ще бъдат наши гости се открояват „Захарий Стоянов”, „Лексикон”, „Кибеа”, „Парадигма”, „Знаци”, „Жанет-45”, „Сиела”, Хермес”, „Кръгозор” и др.
Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, ще гостува заедно с издателство „Захарий Стоянов”, което отпечатва последната му стихосбирка „В сянката на хоругвите”. 
Издателство „Лексикон” води един от най-популярните си автори – Калин Терзийски, който ще раздава автографи в първия ден на културното събитие. След това ще има срещи с учениците от Професионалната гимназия по електроника „Ал. С. Попов” и студенти от Филиал - Велико Търново на Медицински университет – гр. Варна. 
Издателство „Кибеа” представя личната мисия на Тихомир Иванов, описал своите емоционални и географски маршрути в дебютната си книга „Камино. Пътят на заръщането”. Авторът ще разкаже за своето пътуване пред младата аудитория на ПГТ „Д-р Васил Берон”.
„Български бестселър” е издателството на новото изследване на проф. д-р Петко Ст. Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. „Книга за върховете „Свети Никола” и Шипка” е посветена на героите – руски воини и български опълченци, които се сражаваха храбро, удържаха стратегическия Шипченски проход и гарантираха с живота си победния изход на Руско-турската освободителна война. Учениците от ПМГ „Васил Друмев” ще бъдат домакини на премиерата на изданието във Велико Търново.
На щанда на издателство „Фабер” д-р Пламен Събев от РИМ – Велико Търново ще промотира своя научен труд събран в монографията „Страстите Христови” – икони и стенописи XVIII – XIX век: Великотърновска епархия”.

Специално предложение от „КРИС ЕЪР“ за всички гости на XV-тото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” 2018 в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” - Велико Търново ще са 4 пакета с отстъпка от 50 лева за пътуване до всяка една страна от Вишеградската четворка.

 

Фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще” ще бъде открита на 19.04.2018г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” в рамките на Научната конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“. Фотоизложбата е съвместна инициатива на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ, ИМИ-БАН и ИЕФЕМ БАН. 
Проектът включва 26 фотографии и се състои от 2 части. По-голямата част от експонатите отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ, официален партньор на ЮНЕСКО.

Автор на снимките е Георги Нуцов, официален фотограф на Асоциацията. Във фокуса на обектива му са певци, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и др. 

Втората част включва фотоснимки с резултати от четирите подпроекта на Националната програма FOLKKNOW с изпълнители ИМИ-БАН, ИЕФЕМ-БАН, ВТУ. Главна цел на програмата е разработването на методики за анотиране, дигитализиране, архивиране и представяне на българското фолклорно наследство и фолклорния фонд на ИЕФЕМ-БАН. Представени са обекти от дигиталното хранилище FOLKKNOW, състоящо се от фото, видео, аудио и текстови дигитални архиви.
Посетителите на изложбата ще имат възможност да се докоснат до нежната магия, но и огнената страст на най-неподправеното изкуство, родено от човешкия гений и да се срещнат „очи в очи” с наследници на древни култури и носители на националните си фолклорни традиции! Изложбата илюстрира многообразието на българския и световен фолклор, чиято съзидателна сила е в споделеното познание между различните поколения и отделните етноси.

 

За посетителите на изложението има и томбола с награди. Още идващата седмица можете да търсите талоните за участие в томболата на МТИ „Културен туризъм“ 2018 в хотелите и заведенията на Велико Търново

Ето и част от наградите, които късметлиите сред Вас ще спечелят:
• Ваучер за двама за III Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" /3 бр./
• Ваучер за двама за аудио визуална програма "Царевград Търнов - Звук и светлина" /3 бр./
• 10 книги, осигурени от "Фоайе на книгата с автограф"
• Ваучер за посещение на Мултимедиен посетителски център и Парк с миниатюри "Търновград - духът на хилядолетна България" /3 бр./
• Приключенска игра на хълма Царевец - "Тайната на 9-те ключа" /3 игри/
• Вечеря за двама
• Конен тур за двама в Тетевенския балкан

Ще има и още изненади, обещават организаторите.