Над половината българите подкрепят Борисов за външната политика

Политика

09-04-2018, 13:23

Снимка:

Пресцентър на МС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

53% от анкетирани - в момента има реална опасност от военен конфликт, сочи проучване на Галъп

Повече от половината българи смятат, че министър- председателят Бойко Борисов се справя добре с дипломацията. 62% от анкетираните подкрепят премиера за външнополитическите му дейности като председателството на Съвета на ЕС. Това сочи сондаж на „Галъп Интернешънъл”, проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи. 30 на сто са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Таип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 на сто смятат, че преговорите са излишни, сочи още проучването.
Над половината анкетирани смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. 

Обществото продължава да очаква по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат подкрепа – 71 на сто.