Каракачанов: МиГ-овете ще се ремонтират у нас с руски части

Политика

10-04-2018, 10:31

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

До края на месеца внасят в МС проекта за нов изтребител и нова бойна машина

Ремонтите на МиГ-29 ще се извършват в България с руски части, като целта е в следващите седем години всички 15 изтребителя от този вид да летят. Това заяви в БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия, обясни министърът. Предвижда се и щурмовиците Су-25, от които в момента летят четири, да бъдат ремонтирани.

Проектът за нов изтребител и нова бойна машина за пехотата ще влезе в Министерски съвет до края на месеца. На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Този път ще бъдат изпратени запитвания до 7 страни-производители на изтребители. Запитването ще е както за машини втора ръка, така и за нови. Проектът предвижда закупуването на общо 16 самолета.

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски Каракачанов отбеляза, че има няколко оферти от различни компании и страни, като основното изискване е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български фирми, за да може част от парите да останат в българската икономика.