След бягството на затворниците: Надзирателите на бунт!

Животът

10-04-2018, 12:48

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избягалите затворници са стреляли по пазач

Срамуваме се, но случилото се е олицетворение на държавата, коментира Ивайло Григоров

С накърнена чест и достойнство служителите на затворите възобновяват протестите си. В отворено писмо до премиера Борисов, председателя на парламента, правосъдния министър, главния прокурор и всички партии, работещите в сектор "Сигурност" поискаха да се ревизира цялостното отношение към системата на затворите, но не само на думи с празни от съдържание декларации и кухи обещания.

Въпреки че в края на месец март правителството отпусна 15 млн. лв. от бюджета за увеличаване на основните месечни възнаграждения в Дирекция "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", от Синдиката на служителите в затворите смятат, че срещу тях се води компроматна война, а случващото се в местата за лишаване от свобода и зачестилите бягства са пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор.

Надзирателите се събират пред Централния софийски затвор в подкрапа на колегите си, които са били на смяна в деня на бягството на двамата опасни рецидивисти преди седмица.

"Настояваме да бъде увеличен броя на надзирателите в местата за лишаване от свобода в цялата страна, които в момента са под санитарния минимум. Също така за доставка на нова, по-модерна техника, с която служителите на затворите да работят, както и изменения в законодателството, за които синдикатът настоява вече 9 години", каза пред България он еър Ивайло Григоров, член на Синдиката на служителите в затворите.

Той коментира още, че именно недостига на техника и служители са довели до бягството на затворниците. "Срамуваме се, но за съжаление случилото се е олицетворение на държавата", допълни още Ивайло Григоров.

А Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Срещата е насрочена за 13.00 ч. и на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата и възможни решения на проблемите.