В Столична библиотека стартират „Дни на нематериалното културно наследство“

София Лайф

10-04-2018, 17:00

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Теофилов – поет на април в Столична библиотека

Те започват с изложбите „Пътешествие из живите традиции“ и „Фолклорен летопис на София“

За първи път „Дни на нематериалното културно наследство” се провеждат в Столичната библиотека от 11 до 14 април 2018 г. Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на СО по Програма „Европа“ 2018 г.

Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство, е представянето на културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство, в който България има 5 включени елемента:
- Бистришките баби и танци и ритуали от региона на Шоплука;
- нестинарството;
- килимарството от Чипровци,
- Народният празник „Сурва“.

Дните се откриват в 12:00 ч. на 11 април с документална изложба от фондовете на библиотеката „Фолклорен летопис на София“ и с изпълнения на популярната вокална формация „Светоглас”. Изложбата представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и Софийския регион. За първи път ще бъдат представени статии от изтъкнати наши етнографи като Христо Вакарелски и Михаил Арнаудов, публикувани в периодични издания от Възраждането до 30-те години на миналия век. В изложбата са показани и фолклорни творения, представени в детския периодичен печат до 1944 г.

Изложбата включва уникални книги от фондовете на библиотеката като „Сборник с народни умотворения, наука и книжнина” 1896 г., „Селски бит и изкуство в Софийско” от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега „Народни юридически обичаи” от Стефан Бобчев (1883 г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще представят народните обреди и обичаи от Шопско.

Двуезичната изложба „Пътешествие из живите традиции” представя в 100 фотоса нематериалното културно наследство като обичаи, предмети и артефакти, пренесени през хилядолетия и цивилизации културни практики на 16-те държави от региона на Югоизточна Европа – от Балканите, Украйна и Молдова до Кипър, Турция, Грузия и Армения.

Акценти в програмата на Дните на НКН са:
- две кръгли маси, на които ще бъде обсъдена правната регулация на нематериалното културно наследство и проявлението на традиционните и новите форми на НКН в градска среда;
- демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти – „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” с дегустации, „Изработване на фолклорни кукли”, „Фолклорна Азбука” и др.;
- прожекция на документални филми;
- фолклорен празник на площад „Славейков” на 14 април с участието на неповторимите „Бистришки баби и внучки” и детски танцови състави от Софийския регион.