Замърсяването на въздуха – проблем на 2/3 от страните в ЕС

Общество

10-04-2018, 16:57

Снимка:

FreeImages.com/Klaus Post

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

1.9 милиарда евро се изразходват годишно за подобряването на чистотата на въздуха

Замърсяването на въздуха е проблем на 2/3 от страните в Европейския съюз. Това е един от основните изводи след неформалния съвет на Екоминистрите в Общността, който се провежда днес и утре в София.

Проблемът с чистотата на въздуха и мерките за подобряването на средата на живот на европейските граждани се поставя за първи път на масата на преговорите на толкова високо ниво, подчерта на форума българският министър на околната среда и водите Нено Димов. И обясни, че това е заслуга изцяло на Българското Европредседателство.

Проблемът на по-голямата част от страните-членки на ЕС е, че те не могат да изпълнят стандартите на Световната Здравна Организация относно чистотата на въздуха. България например ще получи 115 млн. лв. помощ в това направление и въпросът е да ги използва ефективно, подчерта министър Димов. Според него в Брюксел се пресичат опитите на различните страни с успешни и неуспешни политики. Затова експертите на ЕК могат да бъдат особено полезни с преценката си къде да се приложат други мерки, които ще са по-ефективни.

Еврокомисарят по околна среда, водното дело и рибарството Кармену Вела допълни, че 1.9 милиарда евро се изразходват годишно за подобряването на чистотата на въздуха. Всяка страна обаче се сблъсквала с неочаквани предизвикателства при изпълнението на стандартите на Световната здравна организация (СЗО) и в ЕК имало известни недоволства от резултатите в тази посока.

Един на всеки 10 души в рамките на Общността смята, че трябва да защитим околната среда, обясни еврокомисар Вела, позовавайки се на изследване в рамките на ЕС. Проблемът с пластмасовите опаковки също е много сериозен. За решаването му ЕС си сътрудничи вече с Китай, Чили и Колумбия.  Министрите на околната среда от ЕС ще дискутират утре проблемите на климата в рамките на третата сесия от срещата им в София.