Отиде си големият Тончо Русев!

Общество

10-04-2018, 22:32

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Великият композитор почина на 85. Мир на душата му!

 

Напусна ни големият композитор Тончо Русев! Той си отиде от този свят след кратко боледуване дни преди 85-ия си рожден ден. Новината беше съобщена официално от семейството му във „Фейсбук“.

Тончо Русев е родом от Бургас. Роден е в семейството на локомотивния машинист Руси Тончев и служителката в българските държавни железници Тодорка Русева на 20 април 1932 г. Музикалният талант на детето е забелязан рано, а от липса на средства баща му продава часовника си, за да му купи тромпет, разказват в историите за бъдещия композитор.

След гимназията младият Тончо Русев започва работа като шлосер, но поривът към музиката отново надделява и създава духов оркестър. Готов да следва индустриална химия, е чут от някои от най-добрите музиканти на Бургас, които го убеждават все пак да кандидатства в Музикалната академия. Другото е история! 

Зад себе си Тончо Русев оставя огромно музикално наследство. През последните четири десетилетия композиторът написа едни от най-красивите и обичани български песни. Той е любим композитор на Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и много от другите големи звезди на българската естрада. 

Никога няма да забравим песните му „Незабрава“ в изпълнение на Катя Филипова, „Ти сън ли си“, „Не всичко е пари, приятелю“ и „Панаири“, които изпя голямата Лили Иванова. Тончо Русев създаде и някои от най-значимите песни на Веселин Маринов – сред тях са „Горчиво вино“, „За теб, Българийо!“, „Рожден ден“ и неофициалния химн на МВР „Нашата полиция“. Автор е на музиката на „Остаряваме бавно“ на Богдана Карадочева и Стефан Димитров, на „Може би“ на Сигнал, на „Някога, но не сега“ в изпълнение на дует Ритон, „Телефонна любов“ на Васил Найденов, „Огън от любов“, изпята от Силвия Кацарова и Васил Найденов и десетки други. 

Мир на душата му! Да си спомним Тончо Русев с някои от най-любимите негови песни.