Служители на болницата в Овча купел на протест

Животът

11-04-2018, 07:55

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Те не са съгласни с решението на здравното министерство да смени директора

Пациенти и лекари от Националната болница за физикална терапия и рехабилитация в София излязоха на протест, предаде БНТ. Те са недоволни от решението на здравното министерство да смени директора на лечебното заведение. Не са съгласни и с решението на правителството - двете минерални бани, собственост на болницата да се прехвърлят на Столичната община.

В болницата за рехабилитация и физикална терапия работят около 90 души. Част от тях не са съгласни с решението на здравното министерство да смени директора Йордан Иванчев.

"Виждам, че Доктор Иванчев има желание да удовлетвори нашите желания - болницата да работи. И не знам всъщност защо в рамките на три години трябва да се сменя директорът всяка година", обясни кинезитерапевтът Весела Димитрова.

"Единственото обяснение е, че се прави с цел да се фалира болницата да се вземат апетитните места", коментира Д-р Весела Михайлова - завеждащ приемен кабинет в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Болницата притежава две минерални бани в "Овча Купел" и "Горна Баня". В началото на 2017 г. Министерският съвет е решил да ги прехвърли безвъзмездно на Столичната община. Заради дългогодишните спорове за собствеността им сградите тънат в разруха. "В годините това нещо не се използва и само по себе си при липсата на пари и на ясна визия чия собственост е - се е стигнало до тук", обясни самият Йордан Иванчев.

Идеята е една от баните да се превърне в Център за върхови постижения. За целта няколко университета са спечелили европроект на стойност 30 милиона лева. Пациентите обаче не са съгласни.

От здравото министерство обясниха, че не са обсъждали ликвидация на болницата. От общината казаха,че нямат интерес към сградата и дейността на лечебното заведение.