Експерт: Вземете си играчка, ако не можете да се грижите за куче

Животът

11-04-2018, 09:20

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В столицата имаше два инцидента на нападнати деца от кучета само за ден

Две нападнати от кучета деца в София само за ден. 13-годишно момиче бе нахапано в кв. "Абдовица", а 6-годишно момче е в болница, след като беше нападнато от ротвайлер без намордник в двора на училище в кв. "Гоце Делчев".

Задържани са собственикът на ротвайлера и човекът, който го е разхождал. Вторият остава в ареста за 72 часа. Момченцето е в стабилно състояние в "Пирогов", но с изключително тежки наранявания.

Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" посочи пред България он еър, че разхождането на домашни любимци в училищата е абсолютно забранено , но то не се контролира.

"В София има инспекторат, който би трябвало да контролира това. Институциите не си вършат добре работата. Законите са добри, но прилагането куца. Контролът от общинските власти и БАБХ е на изключително ниско ниво", коментира той.

Гечев е на мнение, че на първо място все пак трябва да бъде личният контрол, а кучетата да не бъдат оставени без контрол и възпитание или вързани на каишка по цял ден.

"Не са виновни животните, виновни са хората. Дори да се прибегне до умъртвяване на животното във всеки такъв случай, човек надали ще се промени", отбеляза той.

Явор Гечев настоя, че отглеждането на куче трябва да се превърне в лукс, а не всеки с 50 лева да си купи "аларма в двора". "Вземете си плюшена играчка, ако не можете да се грижите за домашен любимец", призова той.