В Стара Загора предприятия отварят врати за родители и ученици

По думите на Ваня Сотирова най-важната цел на Панорамата е да се въздейства върху седмокласниците и най-вече върху родителите им

Община Стара Загора и Регионалното управление на образованието /РУО/, в партньорство с местните Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя, организират за шести пореден път Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране - 2018. Това стана известно на съвместна пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора на зам.-кмета Ваня Сотирова и директорите на институциите - Татяна Димитрова, Олег Стоилов и арх. Банко Банков.
По думите на Ваня Сотирова най-важната цел на Панорамата е да се въздейства върху седмокласниците и най-вече върху родителите им, които най-добре влияят при избора на професионално образование. Професионални гимназии и средни училища в градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево ще представят своите учебни заведения чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, модели и рекламни материали. Заедно с тях ще се представят и фирмите, с които училищата си партнират. На място ще бъдат и кариерни консултанти.
Откриването на Панорамата е в петък, от 11.00 часа.
За пръв път тази година се организира Ден на отворените врати на 14 април, събота, в който ученици и родители ще могат да влязат в различни предприятия в Стара Загора, за да видят на място и в директен контакт да разберат дейността и перспективите пред определените професии. Според Татяна Димитрова, началник на РУО, над 2200 ученици в областта учат в седми клас. Държавният прием за новата 2018/2019 г. предвижда откриването на 106 паралелки - 42 профилирани и 64 професионални.
"Всички търсим нови елементи, за да решим основния проблем на бизнеса в региона - липсата на професионални кадри", каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. Той припомни, че Стара Загора е лидер във въвеждането на дуалното обучение по българско-швейцарския проект ДОМИНО, а през тази година в Казанлък започнаха работа възпитаниците от първия випуск, съобщава БТА.