Зам.-министър Ваня Колева се срещна с доброволците на Европейската младежка конференция

Събитието ще се състои от 17 до 19 април

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева се срещна с доброволците, които ще участват в организирането на Европейската младежка конференция в София от 17 до 19 април. Срещата се състоя на базата на БЧК в Долни Лозен, където доброволците ще преминат през редица обучения. Те са избрани след провеждането на конкурс и ще бъдат запознати в детайли с конференцията, както и със същността на структурния диалог, а представители на БЧК ще ги инструктират за основните правила при оказване на първа помощ.
„Радвам се, че млади хора като Вас са част от нашия екип. Вие първи ще установите контакт с пристигащите в страната ни младежи и международни делегации и ще имате ключова роля за формирането на техните впечатления за България като домакин“, заяви Ваня Колева.
Тя допълни, че развитието на личностните и професионални качества на младежите в България е основен приоритет на Министерството на младежта и спорта и е заложено в Управленската програма на правителството до 2021 г.
„През последната година ММС води систематична политика, насочена към младите хора и работи усилено в създаването на все повече възможности за младите българи. Целта ни е младежите да изберат да останат и да се развият в България“, каза още Ваня Колева.
Зам.-министърът посъветва доброволците да се насладят на предоставената им възможност и изрази увереност, че с тяхна помощ конференцията ще премине успешно.
По време на срещата доброволците чуха за първи път и специално създадения химн за събитието.
Организираната от Министерството на младежта и спорта Европейска младежка конференция ще събере над 250 участници от всички държави членки на ЕС, страни от Западните Балкани и страните от Източното партньорство, представители от Европейската комисия, Европейския младежки форум, експерти от министерствата, отговарящи за младежта, както и националните младежки съвети на триото Естония, България и Австрия. За първи път ще участват и представители на Фонда на ООН за населението (UNFPA) и УНИЦЕФ. Целта на форума е да се създаде по-добро партньорство между младите хора и представителите на институциите и да покаже на практика как младежите могат да влияят върху вземането на решения и формирането на политики. В резултат от младежката конференция се очаква да се изготвят и т.н. "Европейски младежки цели", които ще послужат като конкретна препоръка към Европейската комисия за следващата Европейска стратегия за младежта.