Подготвят над 50 чешмички за лятото

Мисия Пловдив

12-04-2018, 08:59

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Електроклапани ще спират водата пред нощта

По идея на директора на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев екип на предприятието вече поставя на всички питейни фонтанки в Пловдив електроклапани, които да управляват пускането и спирането на водата.
Според него това е особено важно с оглед икономисване на питейната вода, а и намаляване на сметките, тъй като всяка чешмичка е със собствен водомер и разходите се заплащат от общината, респективно от данъкоплатците.   
„През последните години възстановихме много чешмички, по наша инициатива и благодарение на дарители бяха изградени нови. Това е важна придобивка за пловдивчани, особено в летните жеги. Водата обаче е безценен природен ресурс, който не бива да пилеем с лека ръка. Не е нужно питейните фонтанки да работят денонощно. Електрическите механични устройства, които монтираме, позволят въвеждането на работен режим в часовете, когато в парковете има хора. Възстановяваме и спирателните кранчета, но почти никой не посяга към тях, а не искаме да оставяме водата да се разхищава през нощта“, обясни Стоян Алексиев.
По думите му в Пловдив има над 50 питейни фонтанки, които ще бъдат пуснати в началото на май. В края на октомври всяка година повечето от тях се зазимяват, за да заработят отново напролет. Целогодишно работят чешмички в по-големите градини и паркове като Цар-Симеоновата градина,  Дондуковата градина, на площад „Чехов“. Причината е че през зимните месеци използването им е 3-4 пъти дневно, а сметките с по-високата цена на водата се трупат.
Работници на „Градини и паркове“ вече подготвят за пускане всички чешмички, като възстановяват счупени или откраднати кранове, както и други щети. Поради вандалски прояви в момента не работи нито една от чешмичките в Цар Симеоновата градина, тъй като са откраднати всичките им чучурчета. Повечето са авторски изработки и се търси спешно решение на проблема. Директорът Стоян Алексиев призовава гражданите да пазят. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен