„Купа Несебър“ събира най-добрите ветроходци от България и чужбина

Спорт

12-04-2018, 12:20

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев награди победителите от Регатата Порт Варна 2017

Фанфари и парад на знамената дава старт на международната регата на 13 април

Едно от най-вълнуващите спортни събития в календара на Българската федерация по ветроходство ще се проведе в края на тази седмица в Несебърския залив. По инициатива на ОМК „Несебър 2000“ и Община Несебър, на 13 април ще бъде даден старт на международна регата „Купа Несебър“`2018. 
В 11.00 часа парад на знамената ще поведат близо 150 състезатели от 20 български и чуждестранни отбори. В рамките на три дни те ще се състезават в олимпийските класове: Фин, Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 470. А при детските: Оптимист, Лазер 4,7, 420.
Шествието, което ще бъде предвождано от фанфари, ще започне от яхт клуба на пристанището в Несебър и ще завърши пред Портите на Стария град, където ще се състои откриването на регатата. Сигналът за старт на първите гонки ще бъде подаден точно в 13.00 часа.
Събитието ще бъде открито от кмета на Несебър – Николай Димитров, а специални гости на церемонията ще бъдат флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС, директорът на ОД на МВР-Бургас, старши комисар Калоян Калоянов, както и четвъртият най-добър в Европа за 2017 година – състезателят от ОМК „Несебър 2000“ – Иван Димов. 
Купата, изработена специално за събитието, което цели да върне старата спортна слава на Несебър като домакин на сериозни международни морски състезания, е дело на известния местен скулптор Йордан Йорданов. 

„Купа Несебър“ е част от календара на БФВ и носи точки за Националната ранглиста.