Пловдив отбеляза Международния ден на авиацията и космонавтиката

Мисия Пловдив

12-04-2018, 14:17

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Празнично множество се събра пред възстановения барелеф на Юрий Гагарин

Квартал Гагарин в район „Северен“ днес отново стана домакин на мащабно честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва винаги на 12 април – деня, когато за първи път в историята на човечеството земен жител полетя в Космоса. Празнично множество се събра пред възстановения барелеф на Юрий Гагарин, който преди 57 години осъществи вековната мечта  човек да преодолее земното притегляне и да полети. Само 108 минути полет, но той даде началото на невиждания прогрес на човечеството в областта на космическите изследвания.
Начало на честването даде бригаден генерал Явор Матеев, който прие Почетната рота на Пловдивския гарнизон под звуците на военния духов оркестър. След това присъстващите бяха развълнувани от прочувственото слово на доц. полковник ОЗП.Ненков, очертал историческия път до подвига на Ю.Гагарин и направеното от десетките му последователи в много страни по свет.
Инициативата за честването под наслов „Родени с криле“ събра официалните гости: бригаден генерал Я.Матеев,инж.Д.Керин, зам.-областен управител, О.Акимкин и А.Тарасевич – аташета към Посолството на Руската федерация, заместник-кметовете на район „Северен“ Л.Кътова и К.Георгиев, секретаря на кметството Д.Йорданова. Тук бяха десетки официални представители на организациите, които имат голямата заслуга за възстановяването на барелефа на Юрий Гагарин, както и за подготовката на честванията на тазгодишния 12 април. Централно място сред тях е това на „Авиамаш“ ЕООД, на група „Славяни“, авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, на клуб „Русофили“ и десетки други, за които делото на Гагарин е велик пробив в историята на цялото човечество.
Бяха поднесени венци и цветя от името на извънредния и пълномощен представител на РФ в България Анатолий Макаров , от името на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, от името на инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив, от името на инж.Ральо Ралев, кмет на район „Северен“, от десетки организации и граждани на квартал Гагарин. Вълнуващ финал на събитието поставиха децата от ДГ „Космонавт“ – група „Ракета“, които пяха за мечтите, за красотата на света, за щастливото детство. От детските им ръчички излетяха в небосвода десетки бели балони – нагоре към света на синьото небе и на мечтите.