ОЗХО потвърди извода на Лондон за Скрипал

Свят

12-04-2018, 15:15

Снимка:

Freeimage/H Berends

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Само Русия има мотив, коментира Борис Джонсън

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди констатациите на Обединеното кралство, свързани с идентичността на токсичния химикал, използван за отравянето на семейство Скрипал.

Организацията обаче не споменава веществото „Новичок“, нито кой стои зад отравянето.

До тези изводи от ОЗХО стига чрез тестове на проби, събрани от град Солсбъри, където Скрипал бяха отровени на 4 март. Взети са и кръвни проби от Сергей Скрипал и Юлия. Тестовете са направени в четири лаборатории.

Проверката на ОЗХО се проведе по искане на британските власти, които обвиниха Русия за атаката. "Няма алтернативно обяснение кой е отговорен - само Русия има средствата, мотива и практиката", коментира британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от БиБиСи.

Какво представлява „Новичок“?

В буквален превод от руски думата означава „новодушъл“. „Новичок“ се отнася до група нервни агенти, разработени от Съветския съюз през 70-те и 80-те години.Неговото съществуване е разкрито през 90-те години от химика Вил Миржаянов, който обяснил, че агентите са създадени, за да не бъдат открити от международни инспектори. „Новичок“ е течен, макар че се смята, че съществува и в твърда форма и може да бъде разпръснат като много фин прах.

Някои от агентите се смятат за "бинарни оръжия", което означава, че нервният агент обикновено се съхранява като две по-малко токсични химически съставки, които са по-лесни за работа. Когато те се смесват, те реагират, за да произведат активния токсичен агент, който може да предизвика конвулсии, задух, обилно изпотяване и гадене.