Прокуратурата иска консултации със САЩ по случая на Желяз Андреев

Крими

12-04-2018, 15:35

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Америка иска екстрадицията на още четирима българи

За консултации между експерти от България и САЩ по случая с исканите екстрадиции на Желяз Андреев и още четирима българи, се обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му прокуратурата няма да поиска временно задържане на исканите българи, а е изпратила искане до правосъдния министър Цецка Цацева за провеждането на консултации между двете държави. Целта на бъдещите разговори щяла да бъде да се изясни до колко неотложно е искането за изпращането на българите в Америка, тъй като Андреев е издирван въз основа на Заповед за арест, издадена в края 2016 г. от Областен съд на Южен окръг Флорида, САЩ.
Задържане под стража няма да бъде искано от прокуратурата спрямо четирима души, които са на територията на София и също са искани от САЩ. Главният прокурор уточни, че става въпрос за още две жени и двама мъже. „Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени“, обясни Цацаров.
На Андреев е повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. Според обвиненията Андреев е участвал в конспирация, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република.